تمرکز حواس ،چرا و چگونه؟
ابوذر را کشتند.
هیچ وقت استادش را این اندازه غمگین و نگران ندیده بود.از ده سال پیش که به اصفهان آمده بود،هر روز صبح ،به شوق آموختن،به سوی خانه ساده و با صفای استاد می شتافت و تا وقت نماز ظهر ،رو در روی او می نشست.اما آن روز سرد زمستانی ،نه از لبخند همیشگی استاد خبری بود و نه از آمادگی او برای درس گفتن.جز سکوت،چیزی در میان انان ردو بدل نمی شد،و شاگرد می دانست که باید منتظر باشد تا استاد،خود به سخن آید.
- محمد مهدی
-بله استاد
- برای تو از نراق،نامه نمی آید؟
-می آید؛اما من نمی خوانم.
-نامه ها را چه می کنی؟
-بدون آنکه بازشان کنم،زیر گلیم حجره ام پنهان میکنم.چون میدانم خواندن هر نامه،مدتی ذهنم را به خود مشغول میکند و از درس باز میدارد.
-امروز درس تعطیل است.به خانه برگرد و آخرین نامه هایی که از نراق امده است،بخوان.
دل کندن از استاد و درس او ،برای محمد مهدی سخت بود؛اما چاره ای جز اطاعت نداشت.به خانه آمد و چند نامه را باز کرد و خواند.یکی از نامه ها ،او را سخت لرزاند و حالش را دگرگون کرد.با دلی شکسته و اشکی روان،نزد استاد بازگشت تا تکلیف خود را بداند.
-خواندی؟
شاگرد،پاسخ استاد را با اشکهای خود داد.
-پدرت،مرحوم ابوذر نراقی را کشته اند.خویشان و دوستانت،چندین نامه برای تو نوشته اند تا بازگردی و امور خانواده را سامان دهی.وقتی از تو خبری نشد.نامه ای هم برای من فرستادند تا تو را از ماجرا آگاه کنم.برخیز و برو که خویشانت،منتظرند.
برخاست؛اما دو غم بزرگ،دلش را چنگ میزد:مرگ پدر و دوری از درس و علم.کمتر از ده روز بعد،در همان ساعت همیشگی،در خانه استاد مولا اسماعیل خواجویی به صدا در آمد. آری،محمد مهدی نراقی بازگشته بود،تا بیست سال دیگر نزد استادان خود در اصفهان علم آموزد.
این است حکایت عالمانی که قلب خود را برای کسب دانش،اماده نگه می داشتند و همه در ها را به روی آنچه موجب آشفتگی ذهن و بر هم خوردن تمرکزشان میشد،می بستند.
این است حکایت آنان،و چیست حکایت ما؟
هنگام مطالعه نمیتوانم تمرکزم را حفظ کنم.گاهی دو ساعت میگذرد و ناگهان متوجه میشوم فقط یک صفحه از کتاب را خوانده ام.بعضی وقتها هم مجبور میشوم یک مطلب را چند بار بخوانم تا بفمم.
منشا حواس پرتی:
تمرکز کافی،برای همگان امکان پذیر است؛زیرا قدرت تمرکز ،یک استعداد ذاتی نیست؛بلکه اکتسابی و قابل ارتقاء است.هیچکس نباید خود را حواس پرت یا فاقد تمرکز حواس بداند؛بلکه بهتر است وقتی تمرکز حواس او دچار اختلال شد،زمان و مکان نامناسب را متهم کند.شما می توانید از طریق تمریناتی که در اینجا آمده است،تمرکزتان را پرورش داده و تقویت کنید.تمرکز حواس هنگام مطالعه،کلید اصلی و اساسی درک مطلب است.برای تمرکز حواس نیز باید از روشهایی استفاده کرد که باعث تقویت،پرورش و مهارت در ایجاد تمرکز حواس،هنگام مطالعه میشوند.
برای حواس پرتی علتهای مختلفی ذکر شده است از جمله: عدم علاقه به موضوع مورد مطالعه؛عوامل اختلال زای درونی،مانند تشنگی و اضطراب؛عوامل اختلال زای بیرونی،مانند رفت و آمد دیگران و سرو صدا؛عدم اعتماد به نفس؛نداشتن الگوی مناسب برای مطالعه،عدم انتخاب زمان و مکان مناسب برای مطالعه.
این مطلب ادامه دارد…………………